Din kurv indeholder rabat. Hvis du ændrer din kurv, så vil rabatten blive fjernet

Godt hygiejnisk design kræver grundigt forarbejde

28-09-2017

Erik-Ole Jensen giver sine bud på problematikker og udfordringer, når der skal designes nyt udstyr og nye produktionsanlæg til fødevare- og pharmaindustrien

"Den største udfordring i dag er, at mange arkitekter og designere kun har en teoretisk uddannelse og meget lidt praktisk indsigt", siger han.

I løbet af sine 25 år som leder af projektingeniørafdelingen i Arla Foods oplevede Erik-Ole på tætteste hold, hvordan fysisk afstand, utilstrækkelig indsigt i selve produktionen og manglende kommunikation kan gøre et projekt tre gange dyrere end forudset.

 Svejsningens detaljer

"I dag er det ikke usædvanligt, at udstyr og produktionsanlæg designes i ét land, fremstilles i et andet land og leveres til opstilling til et tredje land, som arbejder for en virksomhed i et fjerde land.

Ofte er det kun små ændringer i design og konstruktion samt kvaliteten af det udførte arbejde, der kan gøre et anlæg rengøringsvenligt og dermed hygiejnisk. Men hvis du ikke står med selve anlægget foran dig og i øvrigt har indsigt i branchens specifikke udfordringer, kan det lynhurtigt gå galt.

Hvis en samling er uhensigtsmæssigt konstrueret eller har fejl i svejsningerne, så der ikke kan gøres ordentligt rent, kan du risikere at kontaminere en hel produktion. I fødevareindustrien kan én bakterie under gunstige forhold på seks timer blive til 250.000", påpeger den erfarne maskiningeniør, der har oplevet mange uheldige eksempler.

Outsourcing kan blive dyrt

Erik-Oles bud på en løsning er, at fødevareindustrien går i tæt dialog med sine leverandører, inden de første streger sættes, og at leverandørerne sørger for at få den dybere forståelse af hygiejnisk design og det miljø, som udstyret skal fungere i.

"Problemet opstår, når vi fjerner os fra den hverdag, vores produkter skal indgå i. De fleste vælger outsourcing af opgaveløsningerne for at spare penge, men man skal huske på, at hver fejl koster minimum det tredobbelte at udbedre", understreger han.

I Damstahls bog ”Rustfrit stål til hygiejnisk udstyr i food/pharma” med Erik-Ole Jensen og kemiingeniør og ph.d. Claus Qvist Jessen som forfattere kan du læse flere gode råd om hygiejnisk design.

 

Til toppen