Din kurv indeholder rabat. Hvis du ændrer din kurv, så vil rabatten blive fjernet

Atomium - det rustfri vartegn for Bruxelles

12-12-2018

Man siger, at diamanter varer evigt. Men rustfrit stål følger nu med et langt stykke hen ad vejen. Valget faldt i hvert fald på rustfrit stål i Bruxelles, da byens vartegn Atomium skulle sikres for fremtiden.

Historien om Atomium startede ved verdensudstillingen i 1958, hvor den gigantiske konstruktion blev skabt som et symbol på videnskabens og ingeniørkunstens formåen. Den 102 meter høje og 2.600 tons tunge model blev hurtigt en populær turistattraktion med sin unikke form, der viser jerns enhedscelle forstørret 156 milliarder gange, samt sit udsigtsplateau.

Beklædningen med aluminium kunne dog ikke modstå det våde klima i Bruxelles. Derfor finansierede en storstilet støtteindsamling i 2001, at Atomium kunne blive beklædt med plader af rustfrit stål i stedet for det slidte aluminium. Fra 2004 og to år frem blev Atomium beklædt med spritnye, rustfrie stålplader af typen 1.4404 – endda leveret af Aperam, Damstahls hovedleverandør på pladefronten.

Totalt kostede projektet 200 mio. kroner. Men så har Bruxelles også fået sig et unikt og langtidsholdbart vartegn.

Damstahls rustfri ekspert Claus Qvist Jessen er fuld af lovord for Atomium – dog med et lille forbehold:

"Skal man være djævlens advokat, er der dog én lille fejl i konstruktionen. Atomium afbilder jo den kubisk rumcentrerede enhedscelle for ferritisk stål, og 4404 er som en austenit jo kubisk fladecentreret … Den detalje skal man vist være topnørd for at påskønne", smiler Claus Qvist Jessen.

Til toppen