Din kurv indeholder rabat. Hvis du ændrer din kurv, så vil rabatten blive fjernet

Digitalt rustfrit stål?

28-11-2019

Rustfrit stål er ikke digitalt. Alle stålets mange, fine egenskaber kan sagtens beskrives ud fra digitale 1-taller og 0’er, men stålet selv er ikke mere digitalt end kærnemælk og wienerbrød. Til gengæld er rustfrit stål som alle andre metaller og legeringer særdeles velegnet til at blive håndteret digitalt.

Et ret nyt tiltag indenfor den digitale, rustfri verden er PMI-analyserne. "PMI" står for Positive Materials Identification og dækker over en velkendt måde til analyse af metaller, nemlig røntgenanalyser. Den slags krævede "i gamle dage" et tonstungt og meget stationært apparatur, men i takt med den digitale udvikling er det computerstyrede udstyr for et dusin år siden blevet kogt ned til en stor og meget transportabel pistol. Dem har Damstahl hele to af, som begge bruges til både intern kvalitetskontrol og analyseopgaver i felten.

Trods de digitale landvindinger er princippet i PMI det samme: Der skydes røntgenstråler ind i stålet, og den udkommende stråling måles digitalt mht. bølgelængder og intensitet. Pistolens hurtige computer spytter resultatet ud få sekunder efter.

Som alle andre analysemetoder har PMI både fordele og ulemper – heldigvis flest fordele. Blandt fordelene tæller især, at man ikke-destruktivt kan få en hurtig og præcis analyse af stålets legeringselementer, fra aluminium (element nr. 13) og tungere. På minussiden skal bemærkes, at normale PMI’er ikke er i stand til at måle de letteste elementer, fx kulstof (C) og nitrogen (kvælstof, N). Man kan således ikke bruge PMI’en til at separere "normalt stål" fra lavkulstofstål - men alt andet kan den klare.

Claus Qvist Jessen

  • Kemiingeniør, ph.d.

  • +45 8794 4045

  • cqj@damstahl.com

Til toppen