Din kurv indeholder rabat. Hvis du ændrer din kurv, så vil rabatten blive fjernet

En lille stangstålsrevolution

29-01-2020

En ny variant af Ugima fra franske Ugitech har både øget produktionshastigheden og skånet værktøjerne på CNC-maskinerne hos Ishøj Mekaniske a/s. Ugima-X overraskede de erfarne CNC-operatører på den sjællandske virksomhed.

Noget var anderledes. Det rustfri stål lignede sig selv, men bearbejdningsprocessen i CNC-maskinen artede sig pludselig markant anderledes.  

- En af mine CNC-operatører kom ud til mig, fordi han undrede sig over forandringer. Hans platter, værktøjet, holdt meget længere, end han var vant til på de samme emner. Og maskinen lød også anderledes, siger Allan Rasmussen, direktør og indehaver i tredje generation af Ishøj Mekaniske a/s.

Virksomheden har i en årrække hentet alt stangstål til produktionen fra Damstahl i Skanderborg, der i 30 år har haft nordisk agentur på stål fra franske Ugitech SA. Ishøj Mekaniske har været fast aftager af det franske Ugima der er kendetegnet ved en yderst ensartet kvalitet. Men pludselig virkede det som om, at noget havde forandret sig.

Ugima-X

Årsagen viste sig at være Ugima-X, som Damstahl havde udset Ishøj Mekaniske til at være testpilot på. Den erfarne CNC-operatørs oplevelse bekræftede forventningen om, at denne nye kvalitet byder på intet mindre end en stangstålsrevolution. Ishøj Mekaniske så straks muligheder i at prøve endnu flere tekniske finesser af.

Via Damstahl blev data på en ventende opgave sendt ned til franskmændene. I løbet at 48 timer kom der fra Frankrig anbefalinger til værktøjsvalg og indstillinger. Ændringerne blev effektueret, og opgaven blev sat i gang. Resultaterne var overvældende.

35 procent reduceret produktionstid

Damstahl var i løbende dialog med Ugitech for teknisk support m.v. og opfordrede Ishøj Mekaniske til at skrue op for tempoet på maskinerne. Ved et af de første forsøg gik man fra 60 skæremeter og øgede tempoet helt op til 180 skæremeter.

- Vi var noget skeptiske, for den hylede jo allerede ved 60, og så har man i hvert fald ikke lyst til at skrue op. Men det gik over al forventning, siger Allan Rasmussen.

- Produktionstiden per enhed faldt med hele 35 procent fra 8,5 minutter til 5,5 minutter. Altså en besparelse på 3 minutter – som man så kan gange med de tusind enheder, vi skulle producere, siger Allan Rasmussen.

Højere tempo eller længere levetid på værktøjet

Samtidig lød maskinen langt bedre, og sliddet på værktøjet per enhed var det samme som ved den hidtidige produktion, der altså tog omkring 35 procent længere tid. Den detalje gør Allan Rasmussen endnu mere begejstret.

- Ugima-X giver mig mulighed for at vælge mellem høj produktionshastighed, ekstra lang levetid på værktøjet eller en mellemting. Da udgiften til værktøj er en ret stor post på årsbudgettet, kan jeg se en god idé i, at jeg kun udnytter den maksimale produktionshastighed, når jeg har kapacitetsproblemer eller en opgave, der virkelig haster, siger Allan Rasmussen.

Nye forsøg på ny maskine

Selvom man ikke bare kan sige, at alle fremtidige opgaver kan løses 35 procent hurtigere, kan produktionshastigheden måske komme endnu højere op på nogle opgaver. Ishøj Mekaniske er snart klar til at lave forsøg på en spritny CNC-maskine, der netop er ved at blive installeret. De første forsøg med de overbevisende resultater blev med vilje udført på en knap 20 år gammel maskine, så det var lettere at sammenligne med hidtidige produktionstider og værktøjsslid.

- Nu skal vi til at høste nogle erfaringer, og vi vil bede franskmændene om hjælp til den optimale indstilling af maskinen til udvalgte opgaver. Så kan vi bruge erfaringerne efterhånden og på den måde få det bedste ud af stålet og maskinen fremover. Det hele virker i hvert fald yderst lovende, siger Allan Rasmussen. 

Hos Damstahl kan du købe alle UGIMA-X kvaliteter, som er de austenitiske 1.4305,1.4307 og 1.4404 i dimensionerne 5 – 130 mm, samt 6-kant stål i dimensionerne 8 – 55 mm.

Til toppen