Din kurv indeholder rabat. Hvis du ændrer din kurv, så vil rabatten blive fjernet

Hvad er rustfrit stål?

Rustfrit stål er en stor gruppe materialer, der alle har det til fælles, at hovedelementet er jern (deraf ”stål”), og indholdet af krom (Cr) er mindst 10,5 %. Udover krom og jern kan stålet indeholde en bred  vifte af andre legeringselementer. Det kan fx være nikkel (Ni), kulstof (C) og molybodæn (Mo). De forskellige legeringer har til formål at forbedre enten de mekaniske og / eller korrosionsmæssige egenskaber for stålet. Udover at forbedre stålet, har legeringslementerne betydning for, hvilken type eller kvalitet det rustfrie stål er. Det samme gælder for mængden af krom. Det er nemlig kromindholdet og legeringerne, der har betydning for hvilken gruppe eller type af rustfrit stål, produktet hører til. I alt findes der 5 rustfrie ståltyper eller –kvaliteter: Austinitisk, Ferritisk, Martensitisk, Duplex og Super Duplex.

Sådan adskiller Duplex stål sig fra andre rustfrie ståltyper

Ligesom ved alle de øvrige hovedgrupper findes der en hel familie af duplex stål. Når man bare siger ”duplex stål”, menes oftest legeringen EN 1.4462, som bl.a. udmærker sig ved et højt kromindhold (21-23 % Cr) og et indhold af molybdæn (2,5-3,5 %), der ligger en smule over niveauet for den syrefaste, austenitiske gruppe (min. 2 % Mo). Begge dele er med til at sikre en fremragende korrosionsbestandighed. Til gengæld er nikkelindholdet lavt (4,0-6,0 % Ni), hvilket er med til at sikre en relativ lav pris. Kombinationen af god korrosionsbestandighed og en overkommelig pris gør, at 4462 er ”arbejdshesten” inden for duplex stål, og godt halvdelen af alt duplex på markedet er netop 4462.

Forskellige typer rustfrit stål

Det lavest legerede af alle rustfri stålkvaliteter (f.eks. EN 1.4003) indeholder kun 10,5 % krom og resten jern og blev opfundet helt tilbage i 1912. Allerede i 1913 fandt man i Tyskland på at tillegere nikkel af hensyn til de mekaniske egenskaber, og i 1920 opdagede man, at tillegeringen af selv små mængder molybdæn (Mo) gavner korrosionsbestandigheden gevaldigt. De ”syrefaste” ståltyper var født. Rustfrit stål kan efter krystalstruktur opdeles i forskellige typer rustfrit stål fordelt på fem hovedgrupper:

 

 

Bøger om rustfrit stål

Damstahl har som den eneste, danske stålgrossist sat viden og lærdom i højsædet og ser det som en opgave at videregive alle guldkornene til vore mange, interesserede kunder. Dette sker dels som seminarer og konsulentopgaver og dels i form af bøger. Faktisk er det gennem årene blevet til ikke mindre end fire lærebøger om rustfrit stål.

Klik her for at se og bestille vores bøger.

bog om rustfrit stål

Til toppen