Din kurv indeholder rabat. Hvis du ændrer din kurv, så vil rabatten blive fjernet

Austenitisk, rustfrit stål

Kendetegnet ved et højt indhold af krom (Cr), højt indhold af nikkel (Ni), lavt indhold af kulstof (C) og ofte tilsætning af molybdæn (Mo). Dette er langt den største og vigtigste gruppe rustfrit stål, og både det almindelige 18/8 og ”syrefast” hører til denne gruppe. Normalt umagnetisk, men bliver svagt magnetisk ved kolddeformation.

 

Mekanisk har austenitisk stål lang ”brudforlængelse” = stor sejhed. Austenitisk stål er relativt blødt og særdeles egnet til plastisk formgivning, f.eks. dybtrækning af køkkenvaske. Sammenlignet med de øvrige typer er austenitterne nærmest ”tyggegummistål”, og netop den gode formbarhed, svejsbarheden og korrosionsbestandigheden gør, at austenitterne stadig er langt den mest anvendte gruppe. Alt lige fra dørhåndtag til enorme bryggeritanke kan laves af austenitisk, rustfrit stål.

 

Austenitisk stål bliver i modsætning til ferritisk stål ikke sprødt ved lave temperaturer og har tillige bedre egenskaber mod krybning ved meget høje temperaturer. Austenitisk stål besidder generelt god korrosionsbestandighed, men er følsom over for kloridinduceret spændingskorrosion. Er derfor ikke altid egnet til meget varme komponenter i vandige medier.

 

 Rustfri rør

Blandt rustfrit stål er det fortsat 4301- og 4401-klasserne, der fylder mest på 
verdensplan. Disse rør er ”almindeligt rustfrit” – dvs. 4301.

 
Til toppen