Din kurv indeholder rabat. Hvis du ændrer din kurv, så vil rabatten blive fjernet

Duplex

”Duplex” er en betegnelse for en helt speciel gruppe af rustfrit stål. Det unikke ved de duplexe stål er, at de ikke som de austenitiske (fx 4301- og 4401-klasserne) eller de ferritiske kromstål (fx 4016 og 4509) er ét-fasede. Duplex stål er to-faset. Det betyder i al sin enkelhed, at godt halvdelen (typisk 55 %) af stålets mikrostruktur er ferritisk, mens resten er austenitisk. Der er således tale om en slags ”gadekryds” mellem de to mest almindelige grupper af rustfrit stål.

 

Er der forskellige duplexe legeringer?

Ligesom ved alle de øvrige hovedgrupper er der mange stål i den duplexe familie. Når man bare siger ”duplex”, menes oftest legeringen EN 1.4462, som bl.a. udmærker sig ved et højt kromindhold (21-23 % Cr) og et indhold af molybdæn (2,5-3,5 %), der ligger en smule over niveauet for den syrefaste, austenitiske gruppe (min. 2 % Mo). Begge dele er med til at sikre en fremragende korrosionsbestandighed. Til gengæld er nikkelindholdet lavt (4,0-6,0 % Ni), hvilket er med til at sikre en relativ lav pris. Kombinationen af god korrosionsbestandighed og en overkommelig pris gør, at 4462 er ”arbejdshesten” indenfor de duplexe stål, og godt halvdelen af alt duplex på markedet er netop 4462.

Skal man bruge noget endnu bedre, er der en gruppe af ”superduplex”, som typisk indeholder 25 % Cr, 7 % Ni og 4-5 % Mo. Superduplex er noget mere korrosionsbestandig end 4462 og anvendes oftest til meget kritiske komponenter i fx olieindustrien – både pga. overlegen korrosionsbestandighed og høj mekanisk styrke.

I den modsatte ende findes de molybdænfri ”lean duplex”, som har mange nyttige korrosionsegenskaber, især i varme miljøer, hvor standardaustenitterne har problemer med at modstå spændingskorrosion.

 

Hvad kan Damstahl?

Som en af de første , danske stålgrossister har Damstahl valgt at lægge duplex-plader på lager. P.t. har vi ”almindelig duplex” (= 4462) som koldtvalset plade i tykkelserne 2,0-3,0 mm (overflade 2E), mens vi har varmtvalset plade fra 4,0-10,0 mm (overflade 1D).

Mht. stangstål ligger det meste af Damstahls lager i Langenfeld i Tyskland. Dér har vi som udgangspunkt 4462 som stang fra Ø20 til Ø500 mm, og da vi har lastbiler fra Tyskland tre gange om ugen, giver det kun en mindre forsinkelse i forhold til, hvis stålet lå i Danmark. Oveni har Damstahl Langenfeld et stort og velfungerende savecenter, så vi kan levere stangstål på fix-mål. Dette er stærkt besparende for køberens værktøj.

Til toppen