Din kurv indeholder rabat. Hvis du ændrer din kurv, så vil rabatten blive fjernet

Ferritisk, rustfrit stål

Typisk 12-18 % Cr, lavt Ni, lavt Mo og lavt kulstof (C ≤ 0,12). Ferritterne har samme struktur som sort stål, men pga. det lave kulstofindhold er de ikke hærdbare. Relativt blødt, men ringere sejhed end austenit. Ferritisk stål kan kolddeformeres, men ikke i samme grad som det austenitiske ”tyggegummistål”. De ”stabiliserede” typer er svejsbare (45XX-typerne), og alle er stærkt magnetiske.

 

De lavest legerede (f.eks. 4003) har relativt ringe korrosionsbestandighed (især i syre), mens de højere (f.eks. 4521) er på linje med syrefast stål med hensyn til grubetæring og til dels spaltekorrosion. Oveni er ferritisk stål det austenitiske langt overlegen med hensyn til den alvorlige spændingskorrosion (SPK).

 

Pga. det lave nikkelindhold er ferritterne relativt billige og anvendes i stigende grad til formål, hvor man ikke skal bruge austenitternes store formbarhed og svejsbarhed, eller hvor man ønsker en smuk og magnetisk overflade: f.eks. køleskabsdøre, sparkeplader og dørgreb. Af samme grund er verdensforbruget af de ferritiske, rustfri ståltyper stærkt stigende.

 

Ydermere har ferritisk stål store muligheder i forbindelse med varme komponenter, hvor der er risiko for SPK i både almindelige og syrefaste, rustfri ståltyper, samt hvor der er brug for den termiske ledningsevne, som er bedre end for austenitterne. Den termiske længdeudvidelse svarer til sort ståls, hvilket er ca. 2/3 af den for austenitisk stål.

 

Ferritisk, rustfrit stål kan med fordel anvendes til emner med tyndt gods, 
store materialeomkostninger og enkel forarbejdning. Denne syrisk 
fremstillede kande er af 4016 (AISI 430), et meget anvendt materiale 
inden for catering. I øvrigt et glimrende eksempel på, at man kan 
dybtrække ferritisk, rustfrit stål.

Til toppen