Din kurv indeholder rabat. Hvis du ændrer din kurv, så vil rabatten blive fjernet

Ferritisk rustfrit stål. Hvad er det, og hvad kan det bruges til?

I de fleste håndværkeres øjne er rustfrit stål et dejligt fleksibelt materiale. Det kan bukkes, svejses og på anden måde formgives til både rør og tanke. Og så er det jo umagnetisk – endda i en sådan grad, at samme håndværker glad og fro bruger en magnet til at teste, om stålet nu også er rustfrit. Er stålet magnetisk, er det i hvert fald ikke rustfrit. Forkert! Rustfrit stål kan sagtens være magnetisk, og det er lige præcis, hvad de ferritiske stål er.

Lidt firkantet sagt er de ferritiske stål lig med de austenitiske minus nikkel. Det er nikkel, der stabiliserer den let forarbejdelige austenitfase (kubisk fladecentreret struktur), og ”glemmer” vi nikkel, havner stålet i stedet som ferrit (kubisk rumcentreret struktur). At det kan være smart at bruge nikkelfri stål, er som regel et spørgsmål om pris. Nikkel er et dyrt metal og er relativt ansvarlig for legeringstillægget for rustfrit stål, så hvis nu man fjerner nikkel, bliver stålet billigere.

Og søreme ja, der er penge at spare ved at skifte fra austenit til ferrit, og det kan ofte gøres uden de store tab i korrosionsbestandighed. Med hensyn til initiering af grubetæring er ferritisk 4509 fx på linje med austenitisk 4307. Og 4521 (ferrit) matcher 4404 (austenit). I begge tilfælde med en vis besparelse.

Naturligvis får man ingenting gratis, og de ferritiske stål har sine ulemper. Især har de ikke austenitternes lette forarbejdelighed (inkl. svejsbarhed), og leveringsmæssigt har man heller ikke austenitternes brede palet af muligheder. De ferritiske leveringsmuligheder er begrænsede til tyndplader op til 2-3 mm, mens rør er meget sværere at finde, og stang og profilrør er nærmest umulige. Af samme grund ser man oftest ferritterne anvendt som tyndplader, hvor der ikke skal forarbejdes alt for meget – fx til dørslag, emhætter, facaderne på hårde hvidevarer, indmaden i vaskemaskiner eller opvaskemaskiner. Ferritisk, rustfrit stål er i den grad et husholdningsstål til indendørs brug.

Austenitisk Ferritisk
4301/07 (AISI 304/304L);
17,5 Cr, 8 Ni
4509 (AISI 441);
17,5 Cr, 0 Ni
4401/04 (AISI 316/316L);
16,5 Cr, 2,0 Mo, 10 Ni
4521 (AISI 444);
17,0 Cr, 1,8 Mo, 0 Ni

Claus Qvist Jessen

  • Kemiingeniør, ph.d.

  • +45 8794 4045

  • cqj@damstahl.com

Til toppen