Din kurv indeholder rabat. Hvis du ændrer din kurv, så vil rabatten blive fjernet

Hvad er rustfrit stål? Hvor mange grupper findes der, og hvad kan vi bruge dem til?

Rustfrit stål er ikke én type stål, men en enorm vifte af legeringer fordelt på hele fem forskellige hovedgrupper:

Austenitisk stål er klart den vigtigste gruppe af rustfrit stål. Stålet indeholder typisk 16-20 % krom (Cr) og mindst 8 % nikkel (Ni), og austenitterne udmærker sig ved at være fremragende til alle former for bearbejdning, lige fra bukning til svejsning, ligesom korrosionsbestandigheden oftest er god. De almindelige 304- og 316-stål hører til blandt austenitterne, som dækker over 70 % af verdensmarkedet og bruges til alt fra køkkenvaske til silotanke.

Martensitisk stål indeholder (udover jern) ikke meget andet end 11-15 % Cr og lidt kulstof (C). Disse stål er hærdbare og bruges derfor til fx knivblade og andet, hvor stor hårdhed er påkrævet. Til gengæld kan martensitterne hverken bukkes eller svejses, og korrosionsbestandigheden er lav.

Ferritiske stål er endnu simplere: 11-19 % Cr i jern, mens kulstof er lavt. Modsat martensitterne kan ferritterne derfor ikke hærdes, men er til gengæld bukkelige og svejsbare og har bedre korrosionsbestandighed. Ferritiske stål kaldes ofte "kromstål" og ses typisk ved f.eks. hårde hvidevarer, emhætter og andre tyndpladeemner.

Duplexe stål er en spændende, tofaset blanding af austenit og ferrit. Med over 22 % Cr og typisk 2,5-4 % molybdæn (Mo) har de en særdeles fin korrosionsbestandighed koblet med en ganske høj styrke. De dækker kun få procent af verdensmarkedet, især højkritiske anvendelser som fx olie/gas og pharma.

Udskillelseshærdende stål (PH-stål) er yderst sjældne. De er termisk hærdbare, men normalt mindre hårde end martensitterne. PH-stålene anvendes ofte til f.eks. hovederne på golfkøller og aksler, men ses derudover sjældent.

Claus Qvist Jessen

  • Kemiingeniør, ph.d.

  • +45 8794 4045

  • cqj@damstahl.com

Til toppen