Din kurv indeholder rabat. Hvis du ændrer din kurv, så vil rabatten blive fjernet

Hvilke stål er bedst mod grubetæring?

Rustfrit ståls gode korrosionsbestandighed skyldes dannelsen af en tynd film af kromoxider på overfladen. Denne film fungerer populært sagt som en ultratynd ”maling” (5-10 nm), og denne maling er så sejlivet, at den effektivt beskytter stålet mod omgivelserne.


Desværre er den beskyttende film ikke uforgængelig. Hvis der sker et lokalt nedbrud, kan man få ”aktiveret” en lille del af stålet, mens resten forbliver passivt. Det medfører galvanisk kobling på samme metaloverflade, og i praksis er kombinationen mellem en lille, aktiv anode (hullet i filmen) og en stor, passiv katode (resten af stålet) yderst uheldig. Resultatet er hurtig, punktformig korrosion (såkaldt grubetæring) og oftest hurtig gennemtæring.

Ikke alle stål er lige gode til at modstå grubetæring. Bestandigheden af oxidfilmen er i høj grad afhængig af stålets kemiske sammensætning. Årtiers laboratorieforsøg og praktiske erfaringer har vist, at de mest effektive elementer til styrkelse af oxidfilmen er krom (Cr), molybdæn (Mo) og kvælstof (N). Sidstnævnte spiller størst rolle ved de duplexe stål.

Laboratorieforsøg har vist, at stålets bestandighed er afhængig af den såkaldte ”Pitting Resistance Equivalent” (PREN), som kan udregnes som følger: 

PREN = %Cr + 3,3 × %Mo + 16 × %N

Jo højere PREN, jo bedre bestandighed mod grubetæring.

Claus Qvist Jessen

  • Kemiingeniør, ph.d.

  • +45 8794 4045

  • cqj@damstahl.com

Til toppen