Din kurv indeholder rabat. Hvis du ændrer din kurv, så vil rabatten blive fjernet

Hygiejnisk design – hvad er det?

Når man står i køkkenet, er det en selvfølge, at der skal holdes et højt niveau af renhed i madlavningen. Vi vasker jo op, enten i hånden eller i maskinen, og resultatet skulle gerne være, at vores husgeråd bliver så rent og bakteriefrit, at vi holder os sunde og raske.


Mens rengøring er ret enkelt hjemme i husholdningen, er det anderledes kompliceret i industrien. Dels foregår al rengøring ved hjælp af væsker, der pumpes gennem systemet, og dels kan vi ikke inspicere resultatet visuelt. Begge dele stiller store krav til design og drift, og hvis ikke man er tilstrækkeligt opmærksom, kan det ligefrem føre til katastrofer. Senest, det gik virkelig galt, var i august 2014, da kontamineret rullepølse medførte flere dødsfald.

At sikre maksimal rengørlighed for udstyret kaldes for ”hygiejnisk design”. Ideelt set skal alt kunne rengøres uden problemer, men dette er desværre næsten aldrig tilfældet. De forskellige krav om funktionalitet, rengørlighed og selve bygningen af udstyret vil automatisk stritte i forskellige retninger. Man kan sjældent bygge udstyret både ideelt funktionelt og til en rimelig pris. Hygiejnisk udstyr medfører derfor ofte kompromiser. Disse bør naturligvis være så få og små som muligt og bør skrives ind i driftsmanualen.

Det ideelle hygiejniske design afhænger af både materialer, produkter og drift, men man kan komme langt ved at bruge sin sunde fornuft. To gennemgående ”regler” er, at der i alle tanke og rør skal sikres god drænbarhed, og alle overflader skal være jævne og glatte uden spalter og sprækker. Begge dele er i øvrigt godt for stålets korrosionsbestandighed – i sandhed to fluer med ét smæk. Der er oftest fodslag mellem god hygiejne og god korrosionsbestandighed.

Claus Qvist Jessen

  • Kemiingeniør, ph.d.

  • +45 8794 4045

  • cqj@damstahl.com

Til toppen