Din kurv indeholder rabat. Hvis du ændrer din kurv, så vil rabatten blive fjernet

Jul på rustfrit

I julens kaloriemættede hjem er det svært at undgå det rustfri stål. Bare tænk på det flotte, rustfri køleskab. Facaden dér er som regel lavet af fint slebet, ferritisk, rustfrit stål – oftest af 4016 eller 4509. Det samme er ovnen eller den rustfri opvaskemaskine.

Og hvad så med den uundværlige køkkenvask? Havde vi ikke den, ville det unægtelig blive ret besværligt at tilberede julemaden – endsige at få rengjort alt køkkengrejet eller blot få brygget kaffen, men alene formgivningen af vasken stiller krav til materialet. Det er nemlig meget få materialer, der besidder en så stor strækkelighed, at man kan presse en køkkenvask ud af en helt lige plade, men de austenitiske, rustfri stål gør. Køkkenvasken laves derfor altid af austenitisk, rustfrit stål (typisk 4301).

Og vandet til vasken? Det strømmer muntert ud fra vandhanen, som ligeledes er fremstillet af rustfrit stål af 4301-klassen, og inden da har vandet passeret adskillige meter rørledning med tilhørende presfittings, alle af syrefast rustfrit stål af 4401-klassen. Lavere legeret stål medfører risiko for spaltekorrosion og gennemtæring.

Så skal stegen i ovnen, og duften breder sig lystigt i det lille hjem. Lidt for lystigt kan man mene, men så er det jo godt, at vi har emhætten, som gennem sit eget, lokale stormvejr sørger for, at kun 99 % af andefedtet ender på køkkenets gulve og vægge. Også hér spiller det rustfri stål en stor rolle, og hyppigt ser man de ferritiske stål brugt til netop emhætter.

Endelig skal kræet jo skæres i passende stykker, og til det skal man naturligvis bruge en passende, skarp kniv – og helst en, der forbliver skarp. Jamen, så er det jo godt, at vi har en hærdbar gruppe af rustfri stål, der er særligt egnet til at lave netop knivblade. Denne gruppe er de martensitiske stål, som let og elegant hjælper os med at pille alt kød fra benene. Stegegaflen derimod er ikke belastet af de samme krav om hårdhed og skarphed, så dér anvendes som regel det mere korrosionsbestandige, austenitiske 4301. Det samme ser vi, når vi sætter os til bords. Knivene (især bladene) er ofte lavet af de hærdbare martensitter, mens gafler og skeer oftere laves af de mere formbare og mere korrosionsbestandige austenitiske stål.

Vor tur gennem den hjemlige husholdning vil kort sagt se meget anderledes ud, hvis ikke Harry Brearly tilbage i 1912 havde opfundet det rustfri stål og derved sikrede, at det atter en gang kan blive jul i de rustfrie hjem.

Claus Qvist Jessen

  • Kemiingeniør, ph.d.

  • +45 8794 4045

  • cqj@damstahl.com

Til toppen