Din kurv indeholder rabat. Hvis du ændrer din kurv, så vil rabatten blive fjernet

Rouge – hvad er det, og hvordan kan man fjerne det?

Rouge er et tyndt, rødbrunt lag af jernoxider, som har det med at dannes i farmaceutiske systemer, især ved høje temperaturer i omegnen af 100 °C. Årsagen og mekanismen er ikke 100 % belyst, men det står klart, at rouge skyldes en ultrasvag korrosion af selve det rustfri stål og ikke (som tidligere antaget) et vist indhold af jernioner i fødevandet. Dannelsen af rouge har, så vidt vides, aldrig ført til alvorlige korrosionsangreb og gennemtæring, men den tynde belægning er yderst uheldig i fx rentvandssystemer, der skal være partikelfri.

Mekanismen for rouge er langt fra afdækket, men det står klart, at jo bedre stål (højere PREN), jo mindre rouge. Tilsvarende er magnetisme under mistanke, og ifølge Baseler-Normen (BN2) må der ikke være mere end 0,5 % restferrit i austenitisk stål. Af denne grund er 4435 (12,5-15 % Ni) meget populær til pharma-fittings. På mediesiden virker en høj temperatur accelererende for dannelsen af rouge, men også pH er vigtig. Stærkt alkaliske medier (baser, høj pH) er særligt udsatte for rouge.

Det er svært (= umuligt) at undgå dannelsen, så næstbedste løsning er at fjerne det dannede rouge. Dette skal ske kemisk, og i praksis er bedste løsning en blanding af citronsyre og fosforsyre. Temperaturen skal være høj (mindst 80-85 °C), og processen tager ofte adskillige timer. Trods den høje temperatur og lange procestid påvirkes selve stålet ikke af den svage syre.

Claus Qvist Jessen

  • Kemiingeniør, ph.d.

  • +45 8794 4045

  • cqj@damstahl.com

Til toppen