Din kurv indeholder rabat. Hvis du ændrer din kurv, så vil rabatten blive fjernet

Rustfrit stål er ikke altid rustfrit!

Adel forpligter, og få navne ”lover” mere end rustfrit stål. Det må være stål, der ikke ruster, men sådan er verden desværre ikke altid. Rustfrit stål kan ruste, og en af ”hemmelighederne” ved en problemfri drift er at vælge det rigtige stål til formålet.

Dette gælder også rustfrit stål til brug over vandlinjen. Indendørs ser vi ofte rustfrit stål brugt til køleskabe og emhætter, og grundet det milde og (oftest!) meget tørre miljø går det fint at bruge de mindst bestandige og billigste legeringer som fx de ferritiske 1.4016 og 1.4509.

Udendørs bliver det meget værre. I Danmark har vi en stor trang til at salte vejene i vinterperioden, og det er jo godt nok. Hvem gider at have biler, der glider i grøften? Prisen er desværre, at både biler og bygninger i hele vinterperioden befinder sig i en tyk salttåge, og heller ikke det rustfri stål slipper ud af farezonen. Overfladiske grubetæringer er en reel risiko om vinteren, og udendørs bør man ikke bruge stål dårligere end syrefast 1.4404.

1.4404 holder endda kun uden rustpletter, hvis stålet er glat, og det skylles jævnligt. Ved brug af glasblæst stål bør man overveje endnu mere bestandige typer som fx duplex 1.4462.

Claus Qvist Jessen

  • Kemiingeniør, ph.d.

  • +45 8794 4045

  • cqj@damstahl.com

Til toppen